print deze pagina

21 maart 2015

201503xx artiance-1

Op 21 maart vond in Den Bosch de Landelijke dag rond het thema eHealth/mHealth plaats. ’s Ochtends spraken twee professoren en ’s middags vond een workshop plaats. Links naar de beschikbare presentaties staan onderaan.

Professor Philippe Delespaul (Universiteit Maastricht) sprak over een andere manier van hulpverlening leidend tot gebruik van een app, in het bijzonder de PsyMate.  De PsyMate is een coachinginstrument om mensen met een psychiatrische aandoening weer controle te geven over hun eigen leven. Via een app, die eenvoudig op een telefoon kan worden geïnstalleerd, kunnen mensen hun psychische gesteldheid in kaart brengen in relatie tot het leven van alledag. De app genereert vervolgens gedetailleerde feedback die niet alleen diagnostische informatie verschaft aan hulpverleners, maar ook direct therapeutische effecten kan bewerkstelligen. Patiënten krijgen namelijk zelf inzicht in hoe ze psychisch functioneren en hoe ze hun negatieve patronen kunnen veranderen.

Professor Ralph Kupka (VU medisch centrum) sprak over het project Zelfmanagement en Dialoog, over het Persoonlijk GezondheisDossier. Een project dat op initiatief van de VMDB tot stand kwam. De patiënt krijgt de regie over de eigen gezondheid en kan eenvoudig communiceren met zorgverlener en andere professionals. In dit online medische dossier plaatst de patiënt informatie over de aandoening, de medicatie en een digitale lifechart. Ook sprake Ralph Kupka over de nieuw uit te brengen Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornis (maart 2015).

In de middag was er een workshop onder leiding van dr. Peter Groot (Universiteit Maastricht) ervaringsdeskundige die vertelde over het gebruik van de PsyMate en over verantwoord afbouwen van medicatie.

presentaties

eHealth & mHealth – Delespaul

Zelfmanagement en Dialoog & Persoonlijk GezondheisDossier – Kupka