print deze pagina

19 maart 2016

Presentaties volgen onder verslag

Verslag Landelijke Dag 19 maart 2016 te Utrecht over ‘Oorsprong’.

VMDB LD (1)

foto’s Mariët Spierings

Een volle zaal luisterde naar twee gastsprekers in de ochtend en een gastspreker in de middag. In de ochtend ging het over de oorzaken van de bipolaire stoornis en in de middag over de nieuwe richtlijn Bipolaire Stoornissen.

Allereerst gaf psychiater en onderzoeker Marco Boks (UMC Utrecht) een lezing met als titel: ‘Waarom genen ons lot niet bepalen’. Hij vertelde hoe genen en omgeving elkaar beïnvloeden. Stress kan bijvoorbeeld het DNA laten veranderen. Deze epigenetische effecten kunnen ook samenhangen met medicijnen en voedsel.

Tussen de eerste en tweede lezing overhandigde professor Bipolaire Stoornissen Ralph Kupka het eindrapport van het project Zelfmanagement en Dialoog aan de voorzitter van de VMDB Henk Ekker. Deze bedankte Ralph Kupka. Ook Koos van der Span, erelid en nauw betrokken bij het project, werd bedankt.

De tweede lezing werd gegeven door Saskia Palmen, kinder- en jeugdpsychiater en onderzoeker (UMC Utrecht). Deze lezing had als titel: ‘Twee kanten van het bipolaire brein: wat we weten en wat we niet weten’. Zij legde uit waarom het zo belangrijk is dat bipolaire mensen na overlijden hun hersenen doneren. Dankzij MRI onderzoek is duidelijk geworden dat de hersenen van bipolaire mensen anders zijn dan die van gezonde mensen. Wat er precies anders is, is nog onduidelijk: daar moet meer onderzoek naar gedaan worden.

VMDB LD (2)

foto’s Mariët Spierings

Na de lunch konden mensen luisteren naar een lezing van prof. dr. Ralph Kupka over de nieuwe richtlijn Bipolaire Stoornissen (2015), hoe deze tot stand is gekomen en hoe je hem moet gebruiken. Hij vertelde hoe je als patiënt profiteert van een richtlijn.

Naast de lezing in de middag waren er drie gespreksgroepen: nieuwe lotgenoten, betrokkenen en partners van.

Het was een boeiende dag! In juli 2016 kunnen geïnteresseerden naar het congres van de ISBD in Amsterdam. Op 17 september 2016 is er weer een landelijke dag over werk en inkomen.

Presentaties

Waarom genen ons lot niet bepalen‘, Marco Boks (UMC Utrecht)

Presentatie drie onderwerpen (Ralph Kupka)

‘Twee kanten van het bipolaire brein: wat we weten en wat we niet weten’ (Saskia Palmen)

Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen (Ralph Kupka)