print deze pagina

Zeeland archief

13 okt 16 – Zeeuws congres ‘Bipolaire stoornis, Psychose, Zwangerschap en Bevalling

Het eerste congres ‘Bipolaire stoornis, Psychose en Herstel’ wat ik op 30 maart 2016 (World Bipolar Day) had georganiseerd bij Emergis in Zeeland was een groot succes. Er is veel behoefte aan dit onderwerp dus dat smaakte naar meer. Het thema voor een tweede bijeenkomst was snel gekozen.
Zelf kreeg ik toen ik zeven maanden zwanger was een psychose. Nog tijdens de zwangerschap ben ik ingesteld op Lithium. De bevalling verliep in de 8e maand van de zwangerschap zonder problemen. Ik kreeg een prachtige en gezonde meid. Haar naam Fabiënne. Klinkt als ‘Ça va bienne’ wat ‘het gaat goed’ betekent. Vijf jaar later ben ik onder begeleiding zwanger geworden van een zoon die luistert naar de naam Julian. Nou ja, niet altijd maar meestal wel. Na de bevalling bleef ik twee weken in het ziekenhuis ter observatie. Voor mijzelf maar ook voor de kleine die net als mijn dochter een maand te vroeg was geboren. Ook ben ik tijdens deze tweede zwangerschap Lithium (Priadel met gereguleerde afgifte) blijven slikken waardoor het hartje van de baby goed in de gaten gehouden moest worden. En het was natuurlijk heel belangrijk dat ik zelf voldoende rust zou krijgen. Thuisgekomen is de Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT-zorg) nog regelmatig aanwezig geweest zodat ik langzaam zonder problemen in mijn nieuwe ritme kon komen. Eind goed al goed. Vandaag de dag ben ik moeder van een prachtige meid van 15 en een stoere jongen van 10 jaar. Maar deze levenservaring was voor mij dé reden om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.
Het was spannend om te zien of er wel voldoende aanmeldingen zouden komen voor deze tweede bijeenkomst. Het is toch weer een heel ander en specifiek onderwerp. Maar er blijkt veel vraag naar te zijn want gisteravond zat de zaal vol. Zo’n 150 man was aanwezig. Van psychiater, gynaecoloog, kraamverzorger, verloskundige, spv-er tot een heleboel jonge studenten uit Vlissingen en zelfs uit Antwerpen. Voor hen lag ook een bewijs van deelname klaar.
Irene van de Giessen, directeur van HerstelTalent, heeft deze avond voorgezeten. Na het welkomstwoord werd er een presentatievideo van Belgische docent, schrijfster en ervaringsdeskundige Brenda Froyen vertoond. Zie link: https://m.youtube.com/watch?v=_In1vVawIB4
Daarna volgde ervaringsdeskundige en professioneel coach Karin den Oudsten. Zij vertelde over haar kraambedpsychose en vanuit haar ambassadeurschap bij Samen Sterk zonder Stigma over de impact van uitspraken. Haar zelfgemaakte filmpje met muziek van Anouk (‘Lost’) bracht bij sommige mensen uit het publiek veel emotie los. Zie ook een van haar websites: www.kraambedpsychose.nl
In de pauze konden de mensen genieten van een bak koffie/thee met koek en bij de informatiestand allerlei voorlichtingsmateriaal meekrijgen. Stichting Hersteltalent gaf een demonstratie van het spel ‘Een steekje los?’.
Hoofd van het specialistisch centrum Bipolaire Stoornissen van Dimence, psychiater Anja Stevens, vertelde tijdens het tweede deel van de avond over de bipolaire stoornis en de kans op een postpartum psychose. Ze herhaalde vaak het belang van een zwangerschapsplan om crisis te voorkomen. Ook noemde ze haar onderzoek onder 130 bipolaire vrouwen naar de invloed van  slaapverstoring op het ontstaan van een kraambedpsychose. Waarvoor ze trouwens nog steeds op zoek is naar deelnemers. Hiervoor kun je mailen naar: sleepregbd@dimence.nl
Als afsluiting werden de boeken van Brenda Froyen (‘Kortsluiting in mijn hoofd’) en Anja Stevens (‘Vervreemd van mezelf’) verloot. Maar ook konden de deelnemers een coachingsessie winnen gegeven door Karin zelf.
Met veel voldoening heb ik mij ’s avonds weer naar huis laten rijden door mijn man die ik die avond veel stress had bezorgd omdat hij verantwoordelijk was voor de techniek. Ik heb thuis een slaappil genomen en vandaag ben ik rustig aan het nagenieten van een hele mooie, inspirerende en leerzame avond.

Regiocontactpersoon Zeeland, Petra d’Huy

30 mrt 16 – World Bipolar Day ‘Bipolaire stoornis. Psychose en Herstel’

Op woensdag 30 maart 2016  vond een regionale activiteit plaats met als titel ‘Bipolaire Stoornis, Psychose en Herstel’. Klik hier voor de flyer.