print deze pagina

Lezing 2 Ochtendprogramma Landelijke Dag 18 maart 2017

Ervaringsdeskundigheid: echte invloed op de psychiatrie?!

Spreker: Wilma Boevink

De Nieuwe GGZ is een beweging die beoogt het huidig psychiatrisch systeem zo fors te kantelen dat vragen en noden van mensen die ernstig psychisch lijden ook echt bediend kunnen worden. Vanuit de herstelbeweging in de psychiatrie ontstond gaandeweg al meer oog voor ons mens zijn en onze wil om gewoon een leven te leven, met/rondom/dankzij/ondanks ons ernstig en aanhoudend en soms ontwrichtend psychisch lijden. We werden, zeg maar, steeds menselijker en o ja, we hadden nog iets extra’s op dat bord van menselijk leven: een kwetsbaarheid waar rekening mee gehouden moet worden.

Wilma Boevink vindt onze menselijkheid terug in De Nieuwe GGZ, maar dan nu doordacht en doorgedacht tot in het systeem van onze huidige psychiatrie. Waarom koos zij voor samenwerking met de mannen van de Nieuwe GGZ…. Een samenwerking tussen cliëntenbeweging en toch… euhhhh mainstream psychiatrie? Vanuit dit perspectief probeert zij uit te leggen wat De Nieuwe GGZ betekent voor de emancipatie en werkelijke ondersteuning van mensen die ernstig psychisch lijden.

Wilma Boevink is sociaal wetenschapper en ervaringsdeskundige in de psychiatrie. Ze stond met anderen aan het begin van de herstelbeweging en het begrip ervaringsdeskundigheid en ontwikkelde mee aan praktijken die herstel steunen en ervaringsdeskundigen effectief inzetten. Recent rondde ze haar proefschrift af. Ze werkt nu samen met anderen aan daadwerkelijke veranderingen in de psychiatrie. Vanuit het Trimbos-instituut en de Universiteit Maastricht werkt ze aan een User Research Center, een centrum voor ervaringskennis. Ze is lid van de Vereniging voor Ervaringsdeskundigen.