print deze pagina

Thema vakantie

Als patiënt met een bipolaire stoornis ben je erg gevoelig voor je dag- en nachtritme. Zeker bij vakanties moet aandacht besteed worden aan een goed ritme: denk daar zeker aan bij vliegen van oost naar west of vice versa. Ook spanning kan veel extra druk geven. Neem ruim de tijd om alles voor te bereiden en neem ook tijdens de vakantie voldoende tijd om te ontspannen.

Denk vooral ook aan de extra medicijnen om het risico te vermijden dat bij verlies van bagage de voorraad op is. Je kunt bij de apotheek gratis een medicatiepaspoort aanvragen. Daarmee voorkom je problemen bij de douane.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen heeft ook een speciale pagina gemaakt omtrent het thema vakantie. Vooral wanneer je overweegt een verre reis te maken kun je hier veel nuttige informatie vinden. Ook over medicatie vindt je hier nuttige informatie.

Meer informatie is onder andere te vinden op de website van Farmatec, een onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zie ook hun folder Geneesmiddelen mee op reis

Tips voor de vakantie:
– overleg je plannen met je behandelaar en psychiater
– maak een noodplan
– betrek je reisgezelschap hierbij
– neem dubbele medicatie mee: 1 x koffer en 1 x handbagage
– vraag een geneesmiddelen paspoort bij je apotheek
– neem een lijstje mee met namen, telefoonnummers e.d. van familie en behandelaren
– sluit een reisverzekering af die ook de kosten dekt van een begeleide terugreis
– neem ruim de tijd voor de voorbereidingen
– ga zo uitgerust mogelijk op reis
– neem ook voor de voorbereidingen voor de terugreis weer ruim de tijd

Het tweede nummer uit 2011 van ons kwartaalblad PLUSminus heeft als thema: “Hoera vakantie”. Indien je geïnteresseerd bent in dit nummer van de PLUSminus dan kun je een exemplaar aanvragen bij het kantoor van de VMDB. De prijs is € 5,00 per stuk.