print deze pagina

Oproepen

Oproepen voor onderzoeken, enquêtes, ondersteunen activiteiten & belangenbehartiging

Deze pagina bevat een overzicht van alle ‘open oproepen’ voor het meewerken aan (medische) onderzoeken, enquêtes over psychische gezondheid(s-zorg), hulp bij werkzaamheden binnen of buiten de VMDB, ondersteunen van belangenbehartiging van mensen met de bipolaire stoornis, e.d.

SAM: onderzoek naar nieuwe therapie voor depressie na jeugdtrauma

Sommige stukjes van het erfelijk materiaal (genen) gaan anders werken na een jeugdtrauma. Bij gezonde mensen vindt er zo’n aanpassing in de genen plaats na jeugdtrauma en zij reageren daardoor veerkrachtig op stress. We ontdekten dat bij mensen met een jeugdtrauma die depressies kregen deze aanpassingen niet plaatsvonden. De genen die zo belangrijk zijn voor onze veerkracht zijn dan minder actief. Met de SAM studie gaan we onderzoeken of we, met behulp van het medicijn SAMe, de aanpassing in het DNA alsnog kunnen maken. We verwachten dat hierdoor de depressieklachten zullen verminderen.

Het onderzoek richt zich op volwassenen tussen 18 en 65 jaar oud met een bipolaire stoornis en jeugdtrauma, die last hebben van depressie. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via 088-7567523, stuur een mailtje naar SAM@umcutrecht.nl of neem een kijkje op de website SAM onderzoek.

Studie coördinator: Geertje de Lange
Hoofdonderzoeker: Dr. Marco Boks

Van september 2018 t/m december 2021 zal deze studie lopen in het UMC Utrecht.

Andere oproepen

Image_AL study zoekt ouders en kinderen voor een onderzoek naar de hersenontwikkeling van kinderen

De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie zoekt toekomstige donoren

“Stigma en Werk” is op zoek naar mensen die psychische aandoeningen op het werk bespreekbaar willen maken