print deze pagina

Meetinstrumenten Life Chart

De Life Chart is een methode, die aanbevolen wordt in de landelijke richtlijn en wereldwijd wordt gebruikt om je stemming te monitoren. In de Life Chart houd je je stemmingen, levensgebeurtenissen en medicatie bij. Een Life Chart kan helpen bij het onder controle krijgen van de stoornis. Hierin houd je bij wanneer ontregelingen plaatsvonden, onder welke omstandigheden en wat hielp om eruit te komen. Zo kun je direct zien welke levensgebeurtenissen van invloed zijn op je stemmingen, en hoe je reageert op medicijngebruik. Zo kun je inzicht verwerven in het beloop van de stoornis, waardoor je meer grip op je leven kunt krijgen.Hieronder staan een aantal meetinstrumenten gebaseerd op de Life Chart methode.

Life Chart boekjes

Een Life Chart is bij te houden in een boekje met of zonder sociaal ritme meter of digitaal via Patient1 (zie kopje hieronder). Vraag er om bij je behandelaar en/of bekijk de boekjes in pdf: Life Chart en Life Chart met Sociaal Ritme Meter. Patiënten kunnen de boekjes bestellen bij de VMDB door een mailtje te sturen aan bureau@vmdb.nl. Het Life Chart boekje zonder Sociaal Ritme Meter kost € 2,00 per stuk excl. verzendkosten en het Life Chart boekje met Sociaal Ritme Meter kost € 4,- per stuk excl. verzendkosten. Instellingen kunnen de boekjes bestellen bij www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl. Op de website van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen is meer informatie over Lifecharts en andere meetinstrumenten te vinden.

Patient1

Patient1 is een Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD) met een module voor de bipolaire stoornis (BS) waar online o.a. een uitgebreide stemmingsmeter/lifechart gekoppeld aan een signaleringsplan bij gehouden kan worden. Klik hier voor meer info over Patiënt1.

Apps

Voor mensen met een bipolaire stoornis zijn diverse Apps beschikbaar voor het bijhouden van de stemming.
Een ervan is BiPoLog en staat voor Bipolair Logboek, ontwikkeld door het Centrum voor Bipolaire Stoornissen van Mediant GGZ. Het is een stemmingsdagboek gebaseerd op de ‘Life-Chart Methode. De App biedt bovendien info over bipolaire stoornissen, over zelfmanagement, en over wanneer en waar hulp te zoeken. Ook zijn er tips in het omgaan met de stemmingsklachten. De App is gratis te downloaden via o.a. de App Store/Google Play op de smartphone.
Een voorbeeld van een andere App is iMoodz van PsyQ. iMoodz helpt je om beter met je stemmingswisselingen om te gaan. Met iMoodz krijg je inzicht in je stemming en in factoren, die je stemming kunnen beïnvloeden. iMoodz is eveneens gebaseerd op de ‘Life Chart Methode’. De App is gratis te downloaden via de App Store/Google Play op de smartphone.