print deze pagina

Films en documentaires

Films

Silver Linings PlaybookSilver Linings Playbook
Patrizio Solitano lijdt aan een bipolaire stoornis en na z’n verblijf in een psychiatrische instelling ontdekt hij dat niets meer is zoals het was. Ondertussen laat z’n ontrouwe vrouw Nikki hem in de steek. Patrizio probeert de draad van z’n vroegere leven weer op te pakken maar kent hoge ups en diepe downs.

Mr. Jones
Geromantiseerde speelfilm, met in de hoofdrollen Richard Gere en Lena Olin, gebaseerd op het leven van een man met een bipolaire stoornis.

Knetter
Over de relatie van een dochter met haar moeder die aan een bipolaire stoornis lijdt.

De gelukkige huisvrouw
Naar een boek van Heleen van Rooyen. Zie www.degelukkigehuisvrouwdefilm.nl.

Melancholia
Film, waarin de melancholie en depressie van bruid Justine in beeld wordt gebracht. Haar zus Claire is aan het begin van de film een toonbeeld van stabiliteit, maar in het tweede deel worden de rollen omgedraaid. De planeet Melancholia zal akelig dicht langs de aarde scheren – of die misschien zelfs raken. Terwijl Claire in paniek raakt, is Justine één en al berusting.

All She Ever Wanted
Film over een vrouw met een bipolaire stoornis die graag kinderen wil.

Black ButterfliesBlack Butterflies
De Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) leidde een uitbundig leven, maar leed ook aan ernstige depressies. Hoofdrolspeelster is Carice van Houten. De film eindigt met de stem van Nelson Mandela, die haar gedicht Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga) voordraagt tijdens de eerste zitting van het eerste democratisch gekozen Zuid-Afrikaanse parlement op 24 mei 1994.

At the Very Bottom of of Everything
Expirimentele film gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de regisseur Paul Augusta die zelf aan een bipolaire stoornis lijdt. Zie www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/di-dasar-segalanya/

Manisch Depressief
Vijf lotgenoten uit een zelfhulpgroep vertellen heel persoonlijk over wat een bipolaire stoornis voor hun leven betekent. De DVD is verkrijgbaar bij de VMDB voor €2,50 (excl.verzendkosten). Stuur een e-mailbericht naar bureau@vmdb.nl of neem via (030)280 30 30 telefonisch contact op.

Virgin Mountain (2015)
Fusi is 43 jaar en woont nog bij zijn moeder. Zijn enige hobby is spelen met speelgoedsoldaatjes, totdat hij de sprankelende Sjöfn ontmoet. Fusi bloeit op, maar al gauw blijkt dat Sjöfn manisch-depressief is.

Documentaires

Ingewikkeld (2016)
Een prachtige documentaire over leven met psychoses. Sven heeft een manier ontwikkeld om met zijn een bipolaire stoornis om te gaan door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie. Schitterend en ontroerend zijn de gesprekken die Sven heeft met zijn nog jonge kinderen over psychoses en de gesprekken tussen de kinderen onderling over wat er met papa is. Nog tot 20 december 2016 online te bekijken.

Tedx presentatie Sam Gerrits (2016)
‘On losing your mind and finding it again’
Over psychose, manie en ‘the extremely dark side of psychosis’. Veel mensen herstellen, maar praten er niet over.

Ver van Daan
In Roderiks jeugd leidt de bipolaire stoornis van zijn vader Daan tot een echtscheiding van zijn ouders. Tijdens een manische fase maakt Daan alles kapot wat hij samen met zijn gezin heeft opgebouwd. Ontredderd en met een grote financiële schuld laat hij hen achter. Na een korte opname in een kliniek gaat hij zwerven en verdwijnt uit hun leven. Jaren later duikt hij weer op, maar het bewogen verleden wordt niet besproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit wil veranderen. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd. Is het Roderik gelukt de familie dichter bij elkaar te brengen door de ziekte van zijn vader bespreekbaar te maken?
Deze documentaire won in 2015 de Willem Nolenprijs voor baanbrekend onderzoek of buitengewone initiatieven op het gebied van de zorg voor patie?nten met een bipolaire stoornis en hun naasten.
Te zien op Uitzending Gemist en via de Facebookpagina.

vervandaan1

Me WillAlways Be Me
Vlaamse regisseur Dirk Tanghe over zijn bipolaire stoornis – docu gemaakt door zoon. Zie de trailer op Vimeo en de Facebookpagina.

Vroegtijdige Interventie Psychose
Anoiksis heeft deze film gemaakt op een voorlichtingsbijeenkomst van het Ggz-informatiepunt.
Om de taboes rondom psychoses te doorbreken en vooral het op tijd herkennen van de voortekenen. Een psychose is diepgaande traumatische ervaring, “een aanslag op je leven”. Met het voortijdig herkennen van de symptomen is suïcide of jarenlange behandeling te voorkomen.
http://www.anoiksis.nl/content/vroegtijdige-interventie-psychose

Jeanne
De vijftienjarige Jeanne heeft last van extreme stemmingswisselingen. Soms is ze héél blij, dan weer heel somber. Haar psychiater schrijft lithium voor. Maar dat wil ze niet, daar word je dik van. De aflevering is op internet te bekijken maar er is ook een DVD uitgegeven. Daarop is extra materiaal opgenomen. De DVD is te bestellen bij ClientenBelang Utrecht via tel.nr.: 030-2628024 of info@clientenbelangutrecht.nl.

Kopzorgen – (Manisch depressief e.a.)
Programmaserie op DVD over verschillende aandoeningen uitgezonden door Teleac.
Te bestellen via de website www.psychischegezondheid.nl DVD Manisch Depressief € 15,50

De wandeling met Pieter Overduin
Het KRO programma “De wandeling” heeft op 30 september 2005 en op 7 oktober 2005 afleveringen gehad met Pieter Overduin als gast. De afleveringen zijn te bekijken via www.uitzendinggemist.nl

De wandeling Opgesloten in een isoleercel
Sam Gerrits vertelt openhartig over de psychoses die hij heeft gehad en de keren dat hij is opgesloten in een isoleercel. Hij wil het taboe “op gekte” doorbreken. De uitzending is te bekijken via dewandeling.kro.nl

Kijken in de ziel: Psychiaters Pillen of praten
Tot tien jaar geleden schreef een kwart van de psychiaters niet of nauwelijks medicijnen voor. Dat is nu anders. Medicamenten zijn een wezenlijk element van de psychiatrische behandeling geworden.

Koppen: Bipolaire stoornis
Vlaamse reportage. Hoe het is te werken, leven en functioneren in een gezin met de aandoening bipolaire stoornis. www.een.be/programmas/koppen/bipolaire-stoornis

Gekkenwerk. HEE in de psychiatrie
In ‘Gekkenwerk’ vertellen vijf HEE-docenten, allen ervaringsdeskundig als psychiatrisch patiënt, en twee prominente psychiaters over de psychiatrische sector en de positie en bejegening van psychiatrische patiënten. Doel van de documentaire en van de circa 50 HEE-medewerkers: de psychiatrische zorg en behandeling verbeteren door de inzet van ervaringsdeskundigen. De DVD is te bestellen via de webshop op www.trimbos.nl

Stephen Fry - The Secret Life of the Manic DeperssiveStephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive
De Britse komiek, acteur, schrijver en televisiepresentator Stephen Fry onderzoekt hoe het is om te leven met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis. Fry weet waarover hij het heeft, want hij is lijdt zelf aan een bipolaire stoornis. Hij interviewt ook andere bekendheden met een bipolaire stoornis.