print deze pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Landelijke Dag over ‘KOPP Kinderen’

juni 17 @ 10:00 - 15:00

€3

Praktische informatie

Bijeenkomst: Landelijke Dag VMDB
Thema: KOPP kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen)
Datum: 17 juni 2017
Locatie: Theater De Musketon, Hondsrug 19 3524 BP Utrecht (klik hier voor bereikbaarheid)
Aanmelden: Via dit online AANMELDFORMULIER

Het aanmelden helpt ons bij het organiseren en in goede banen leiden van deze dag.

Kosten € 3,-; te betalen aan de deur (bij voorkeur gepast te betalen)

Consumpties voor eigen rekening

Het programma

9:30 – 10:15 Ontvangst & inloop met diverse informatie-stands
10:15 -10:30 Welkom en opening door de dagvoorzitter en de voorzitter van de VMDB
10:30-11:15 Lezing: Kinderen van patiënten met een bipolaire stoornis

Spreker: Esther Mesman

Kinderen van patiënten met een bipolaire stoornis zijn een kwetsbare groep om zelf psychische problemen te ontwikkelen. In november 2015 promoveerde Esther Mesman op een langlopende studie naar kinderen van ouders met een bipolaire stoornis. In deze studie werden kinderen van ouders met een bipolaire stoornis van puber tot jongvolwassene gevolgd door de tijd. De resultaten van deze studie zullen in deze lezing worden gepresenteerd. Tevens zal zij ingaan op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vroeg herkenning- en behandeling op dit gebied.

Dr. Esther Mesman is GZ-psycholoog en onderzoeker op de afdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Zij promoveerde in november 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt zij als psycholoog op een afdeling voor jongeren en jongvolwassenen met psychose en jongeren met een verhoogd risico op psychose danwel bipolaire stoornissen. Als onderzoeker richt zij zich op de verbetering van de vroegherkenning en vroegtijdige behandeling van psychose en stemmingsproblematiek.

11:15-12:00 Lezing: Een leven tussen de labels door.

Spreker: Jeroen Zwaal

Altijd heb ik gezocht naar de vrije ruimte en naar de rust die daar is te vinden. Een label of een diagnose is een afgebakende ruimte. Het geeft helderheid en houvast. Ben ik manisch depressief? Ben ik een KOPP-kind? In hoeverre doet zo’n hokje de werkelijkheid te kort? En wat is de werkelijkheid als je zelf in een waan zit? En waarom zat ik in een waan, tot vijf keer toe zelfs? Vragen die mij een groot deel van mijn leven hebben beziggehouden, met een palet aan antwoorden tot gevolg.

Inmiddels houd ik anderen ook bezig met deze thema’s, door erover te vertellen, er les over te geven en anderen te coachen om ook hun eigen levensvragen helder te krijgen. Niet om slechts antwoorden te vinden. Juist door deze antwoorden die we mét elkaar vinden, ontstaat er verbinding met de ander. En komt er weer rust en ruimte in het geheel. Eigen kracht (empowerment); herstel; zelfvertrouwen; een eigen plek innemen; ware talenten aanboren…alles komt in een positiever daglicht te staan. Daar mogen we met elkaar (ook) de aandacht op richten! Hoe meer hoe beter!

Ik vind dat ik met elk label mezelf en de ander tekort doe. Iedereen is een som der delen en zelfs samen zijn we meer dan dat!

Jeroen Zwaal (1974) is getrouwd met Aukje samen vormen ze een gezin met dochter Suze. Zijn creativiteit in combinatie met zijn innerlijke rust, zijn de talenten die hij koestert en ‘overal en nergens’ en op allerlei manieren inzet. 

Na 15 jaar gewerkt te hebben als hulpverlener ter ondersteuning van kwetsbare jongeren, volwassenen en ouderen, werkt hij sinds 2014 als ervaringsdeskundig coach voor de opleiding Howie the Harp, dit is een 1-jarige opleiding voor het beroep ervaringsdeskundige.  Daarnaast werkt hij sinds 2017 voor de website psychosenet.nl. In 2017 is er rondom zijn achtergrond van vijf psychoses een Virtual Reality app uitgebracht met de naam: ‘De Verwarde Man’, waarmee hij met veel plezier als gastspreker een ander beeld neerzet dan in de media gebruikelijk is.

12:00-12:01 Elevator Pitch: een VMDB onderdeel presenteert zich!
12:01-13:00 Pauze
13:00-15:00 Middagprogramma met keuze uit:
Optie 1: De film “Familie” met daarna gelegenheid tot nabespreking & discussie.

Deze film schetst de portretten van drie familieleden van: een kind van, een ouder van en een partner van. Hij is gemaakt in opdracht van Labyrinth-in-Perspectief, een organisatie die zich inzet voor de naastbetrokkenen van iemand met een psychische aandoening.

De nabespreking staat onder leiding van voorlichter van Labyrinth-in-Perspectief.

Optie 2: KOPP (kind van ouder met psychische problemen). Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind veerkrachtig en in balans is. Door: Dagmar Voss.

Dagmar vertelt als ervaringsdeskundige hoe het voor haar was om op te groeien met een psychisch zieke moeder (o.a. persoonlijkheidsstoornis) die een zeer turbulent leven leidde. Naast haar ervaringsdeskundigheid is Dagmar maatschappelijk werker. Vanuit pedagogisch standpunt vertelt zij wat belangrijk is voor kinderen in ontwikkeling.

Zij zal ingaan op veel voorkomende valkuilen bij KOPP-kinderen en wat men als ouder kan doen om het kind emotioneel in balans en veerkrachtig te houden. Tijdens deze interactieve lezing krijgen ouders de gelegenheid om twijfels en onzekerheden bespreekbaar te maken. Ze kunnen ervaringen uitwisselen en vragen om advies en tips.

Dagmar Voss is Kind van een ouder met Psychische Problemen. Zij geeft onder andere de volwassen KOPP cursus, biedt ondersteuning aan volwassen KOPP en geeft voorlichting over dit onderwerp waarbij zij meerdere kanten belicht.

Optie 3: Gespreksgroep met lotgenoten
Optie 4: Gespreksgroep Betrokkenen
Optie 5: Gespreksgroep VMDB Young (Jongeren < 35 jaar)
15:00 Afsluiting Programma (niet plenair)

Gegevens

Datum:
juni 17
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
€3

Organisator

VMDB
Telefoon:
033-3032350
E-mail:
bureau@VMDB.nl
Website:
www.vmdb.nl

Locatie

De Musketon (theater)
Hondsrug 19
Utrecht, 3524 BP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030 721 0501
Website:
http://www.theaterdemusketon.nl