print deze pagina

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Landelijke Dag over ‘Betrokkenen’

september 16 @ 10:00 - 15:00

€3

Praktische informatie

Bijeenkomst: Landelijke Dag VMDB
Thema: Betrokkenen
Datum: 16 september 2017
Locatie: Wijkcentrum De Stolp, Rijnstraat 497 5215 EJ Den Bosch (klik hier voor bereikbaarheid)
Aanmelden: Via dit online AANMELDFORMULIER

Het aanmelden helpt ons bij het organiseren en in goede banen leiden van deze dag.

Kosten € 3,-; te betalen aan de deur (bij voorkeur gepast te betalen). Consumpties voor eigen rekening

Het programma

9:30 – 10:15 Ontvangst & inloop met diverse informatie-stands, o.a. een stand van Stef Linsen
10:15 -10:30 Welkom en opening door de dagvoorzitter en de voorzitter van de VMDB
10:30-11:15 Lezing: “Help, mijn partner heeft een depressie/psychose!”

Spreker: Stef Linsen

Als je partner depressief of psychotisch is (geweest), dan wordt of werd je overrompelt door veel verschillende en verwarrende dingen. ‘Wat is er met mijn partner aan de hand?’, ‘Is de liefde over?’, ‘Wat kan ik wel en niet doen?’, ‘Is het mijn schuld?’ Dat zijn prangende vragen. Mantelzorgers – en zeker ook partners – hebben het zwaar en zij verdienen meer ondersteuning. Zelfredzaam zijn is niet alles alleen uitzoeken!
In mijn beide boeken bespreek ik het vijfvoudige risico op afbranden (WILBO- syndroom) en mijn 7 punt LLOVERS methode om dat afbrand risico voor de partner te beperken: tips en tools voor jullie thuis (de ‘LLOVERS-methode’) en handvaten voor de kinderen. Hoe en waar je hulp krijgt. De tekst bevat veel vragen en antwoorden, in begrijpelijke taal. In de lezing komen de belangrijkste zaken aan de orde.

Stef Linsen (psychiater-psychotherapeut) heeft meer dan 25 jaar ervaring. Hij werkte met adolescenten, ouderen en volwassenen, een tbs-kliniek, een LVB instituut en in eigen praktijk. Nu werkt hij freelance voor (onder andere forensische) ggz-instellingen en geeft hij leerpsychotherapie aan psychiaters in opleiding. “Uit mijn lange praktijkervaring weet ik dat partners van mensen die lijden aan psychose, manie, depressie (en andere psychische stoornissen!) fors worden belast. Zij kunnen niet alle nuttige informatie die ze nodig kunnen hebben vlot vinden. Nuttige hulpbronnen blijven onontdekt en ongebruikt. Dat is een gemiste kans. Als die situatie lang duurt kunnen partners er zelf ziek van worden. Daarmee is niemand geholpen en de ziektekosten lopen op. Schrijven is een andere manier om met mijn vak bezig te zijn, in mijn eigen tijd en tempo en het biedt mij variatie (daar hou ik wel van).” Website: www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl

11:15-12:00 Lezing: Wat betekent een bipolaire stoornis voor je familie- en vriendschapsrelaties en wat kunnen vrienden en familie voor betrokkenen betekenen?

Spreker: Henri de Wit

Vanuit mijn ervaring als betrokkene wil ik proberen een beeld te schetsen van wat een bipolaire stoornis betekent voor je familie- en vriendschapsrelaties. En welke rol vrienden en familie kunnen spelen.
Daarnaast wil ik mijn ervaringen en tips meegeven hoe om te gaan met de hulpverlening rondom bipolaire stoornissen.
Doel is niet te vertellen hoe ik vind dat het zou moeten, maar ik hoop een handreiking te kunnen doen die je als betrokkene kan helpen in het bepalen van je eigen rol. Daarnaast hoe je als mens met een bipolaire stoornis je omgeving inzicht kunt geven in jezelf en je stoornis.

Henri de Wit is ruim 30 jaar getrouwd met Dianne. Zij heeft een bipolaire stoornis. Henri werkt zelf bijna 40 jaar in de gezondheidszorg in diverse functies als verpleegkundige, opleider, leidinggevende en adviseur. Hij is in het verleden betrokken geweest bij de VMDB en kent de organisatie van de gezondheidszorg en de VMDB goed.

12:00-12:01 Elevator Pitch: een VMDB onderdeel presenteert zich!
12:01-13:00 Pauze met informatie-stands
13:00-15:00 Middagprogramma met keuze uit:
Optie 1: Crazywise (dit programma-onderdeel loopt tot 15:30 uur).
Wijsheid of gekte? De traditionele wijsheid van inheemse culturen staat vaak in contrast met de hedendaagse Westerse kijk op geestelijke gezondheid. Is “gekte” een ziekte van het individu, een mogelijkheid tot groei en/of een symptoom van een gejaagde samenleving? Hoe gaan wij als maatschappij om met geestelijke kwetsbaarheid en wat kunnen we leren van mensen die hun eigen crisis getransformeerd hebben tot een positieve ervaring?
In de documentaire onderzoekt regisseur Phil Borges de moderne visie binnen de Westerse geestelijke gezondheidszorg en de traditionele wijsheid van inheemse culturen, door interviews met psychiaters en psychologen, ervaringsdeskundigen en wetenschappers en het bezoeken van inheemse volkeren. Hij volgt twee jonge mensen, Adam en Ekhaya, op hun weg en worsteling naar herstel. De film roept een aantal wezenlijke vragen op waar wij graag met je in gesprek gaan.

De film duurt 1 uur en 22 minuten met aansluitend een discussie.

Optie 2: Workshop van een Familievertrouwenspersoon
Als familievertrouwenspersoon vertelt Jacqueline Rodenburg wat zij tegenkomt ten aanzien van het betrekken van familieleden/naasten door de hulpverlening en waar naasten tegenaan kunnen lopen. Verder komt aan de orde wat naasten zelf kunnen doen om de afstemming met de hulpverlening te vinden. Uitgangspunt is dat ook de naastbetrokkenen lijden onder de psychiatrische ziekte van hun naaste. “Familieleden lijden mee”, zei een collega ooit tegen me en een bipolaire stoornis heb je dus ook niet “alleen.” In deze workshop kunnen we het ook over ieders ervaringen hebben en met elkaar kijken wat helpend kan zijn om met vaak moeilijke situaties om te gaan.

Jacqueline Rodenburg is werkzaam als familievertrouwenspersoon bij onder andere Altrecht.

Optie 3: Gespreksgroep met lotgenoten
Optie 4: Gespreksgroep VMDB Young (Jongeren < 35 jaar)
15:30 Afsluiting Programma (niet plenair)

Gegevens

Datum:
september 16
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
€3

Organisator

VMDB
Telefoon:
033-3032350
E-mail:
bureau@VMDB.nl
Website:
www.vmdb.nl

Locatie

De Stolp
Rijnstraat 497
Den Bosch, 5215 EJ
+ Google Maps